Rij dan niet

Het is een oude polo zo te zien, gedeukt en geblutst alsof ‘ie zo van de schroothoop af is gekomen, wat waarschijnlijk ook het geval is.

”Ga asjeblieft niet ook naar rechts op de rotonde”, denk ik nog en vol goede hoop zet ik mijn richtingaanwijzer aan. Luttele seconden later zie ik tot afgrijnzen dat het gele autootje ook naar rechts gaat. Ik neem me voor dat het volgende kruispunt verlossing zal geven en hou me in om niet met een rotvaart langs deze bestuurder te scheuren. Ik zie het leven zowat aan me voorbijflitsen, en dat zelfs 2 keer, puur omdat ik pas 25 ben en dat de bestuurder voor me maar 25 km/u rijdt op een gebied waar je gewoon 50 mag. ”Mag ze hier wel rijden dan”? Ik heb werkelijk geen idee. Het is voor mij de eerste keer dat ik überhaupt zo’n 25km/u brik tegenkom. Het is een oude polo zo te zien, gedeukt en geblutst alsof ‘ie zo van de schroothoop af is gekomen, wat waarschijnlijk ook het geval is. Nog altijd loont de weg zich niet om in te halen en doet mijn verstandige deel van mijn brein (het kleinste deel van mijn brein) me besluiten rustig achter de auto aan tuffen. ”YES”, schreeuw ik bijna uit, ze gaat linksaf waar ik rechtdoor moet”! Ik rij door en kijk in het voorbijgaan naar links en trek 1 wenkbrauw op. ”Waar komen deze dingen ineens vandaan”?, en ik besluit op onderzoek uit te gaan. Lees: ik google even wat op dit verschijnsel. Wat blijkt, het zijn oude auto’s met een 25 km/u sticker, maar vaak zonder begrenzer waardoor ze evengoed harder kunnen. De meid in mijn geval hield zich (helaas voor mij) braaf aan de snelheid waardoor de reis wat langer werd dan normaal. Eigenlijk is zo’n auto een soort brommertje, alleen dan met het bijkomend voordeel dat je droog zit bij regen 😉

hond-rijdt-auto

Onderstaand artikel vond ik dan ook bij mijn googlespeurtocht. Googlespeurtocht, dat woord moet ook maar opgenomen worden in de Dikke van Dale, het staat wel geinig. Ik zal het even kopieëren voor jullie trouwe lezers:

25km-auto rijdt 83 km/u te snel
Een motoragent heeft gisteren in het Brabantse Lithoijen een 16-jarig meisje van de weg gehaald omdat ze veel te hard reed in een auto die 25 kilometer per uur mag. De laser registreerde 112 kilometer per uur.Na correctie bleek dat het meisje 83 kilometer per uur te snel reed. Ze kreeg daarvoor een boete van 1450 euro. De politie heeft volgens een woordvoerder ook een “goed gesprek” gevoerd met de ouders van de bestuurder.Het meisje reed in een ‘motorvoertuig met beperkte snelheid’ (MMBS), een gewone auto waar een sticker op is geplakt met de maximumsnelheid van 25 km/u erop. Er wordt geen snelheidsbegrenzer geïnstalleerd, de auto’s kunnen nog even hard rijden als voorheen maar ze mogen het niet meer. “Als dat dan toch gebeurt, is dat de verantwoordelijkheid van de bestuurder”, zegt de woordvoerder.Gisteren waarschuwde Veilig Verkeer Nederland nog voor de MMBS-auto’s. Dat aantal stijgt volgens VVN explosief. In de afgelopen drie jaar is hun aantal bijna verdrievoudigd. Dit jaar zijn al ruim 400 auto’s als MMBS geregistreerd.

Wow, dus nu moeten wij Nederlanders gaan uitkijken voor 16-jarigen rijdende in het meest slome vehikel ooit op de markt gebracht? Dat zie ik nou echt niet zitten, toen ik 16 was kon ik niet eens 2 dingen tegelijk doen met mijn 2 linkerhanden, maar dit zegt misschien wel meer over mijzelf dan over de Nederlandse bevolkingsgroep 😛
Al vrees ik inderdaad wel dat, wanneer deze auto’s explosief toe gaan nemen, meer mensen irritaties ontwikkelen tegen dit soort bestuurders. Of misschien niet, maar de gemiddelde Nederlander vind ik toch maar over een kort lontje beschikken in het verkeer 😉
Ik bedenk me ineens wat, het kan zelfs de gezondheid ten slechte beïnvloeden: Meer van dit soort auto’s -> meer irritaties in het verkeer -> hierdoor meer mensen met een hogere bloeddruk/stress -> uiteindelijk meer mensen met problemen aan hart en bloedvaten -> hogere zorgpremies door de stijging van patiënten.

Aha, dit klinkt nu al gevaarlijk voor de gezondheid, deze auto’s. Laten we dan maar met zijn allen afspreken dat we ons niet gaan irriteren aan deze weggebruikers en gewoon de kalmte bewaren voordat deze auto straks iedereen wild maakt. Nouja wild maakt, de persoon ín die auto, die gaat zich weinig wild voelen wanneer hij/zij voorbij rijdt met de snelheid van iemand die voorbij kruipt. Een beeld veelal gezien in deze stad na de uitgaansavond maar dat…. Dat is weer een heel ander verhaal.

slow-car-

Bedankt voor het lezen weer mooie mensen, geniet van de zon en tot lezens bij de volgende column 😀
Tim Theo Martin Nelson Hendriks (c) 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s