De ondergang van de zorg

thema-pleyade1302

”Handen die ratelen over een toetsenbord of schuiven over een I-pad dat is wat het beeld zorg belichaamt vandaag de dag”

Het is middag in het zorgcentrum. Nouja het woord zorgcentrum is ook groter dan het is. Ja vroeger, vroeger werd er tenminste nog gezorgd nu hebben ze alleen maar kopzorgen. De patiënten, de medewerkers, allemaal dikke, vette kopzorgen. Puur omdat ze iedere dag weer wat meer afgeknepen worden. Ooit was er in Den Haag de geniale belofte om meer handen aan het bed te zien maar daar is tot de dag van vandaag nog geen actie in ondernomen. Als ik een rondje over de afdeling maak dan zie ik helemaal geen handen. Laat staan aan patiënten! Handen die ratelen over een toetsenbord of schuiven over een I-pad dat is wat het beeld zorg belichaamt vandaag de dag. Ik zeg niet dat het de schuld van personeel is, no way. Ze worden gewoon veelal verplicht om iedere scheet te rapporteren waardoor ze in 8 uur werken ongeveer 6 uur aan het typen zijn. Die andere 2 uur blijft dan over om met 2 maar meestal 1 persoon 30 patiënten te verzorgen. Klinkt onmogelijk hè? Nou dat is het ook. Of dachten jullie dat de patiënten voor de lol tot 11:00u in bed weg liggen te kwijnen totdat zij eindelijk aan de beurt zijn voor de ochtendzorg. “Sorry mevrouw maar uw kamer was vandaag als laatste aan de beurt”. Zorg in Nederland? waar dan? 😦

Ook de andere beroepen in deze sector zijn flink afgeknepen, ook de fysio’s, ergo’s, artsen etc. krijgen nog maar een paar seconden per week om hun patiënten te helpen, en dan hoop je maar dat iemand niet hardhorend is want dan red je het al helemaal niet. Daar waar wij als therapeut een aantal jaar geleden nog tijd voor de mensen hebben, waar we een band konden opbouwen met onze mensjes, daar zitten we nu 3/4 van de dag aan het toetsenbord gekluisterd als een overbetaalde typemachine. Ooit heb ik de opleiding fysiotherapie gedaan om mensen te helpen, te revalideren, omdat ik van mensen hou. Ik ben er in die zin helemaal niet happy mee dat het nu om een administratief beroep gaat i.p.v. een menselijk beroep. Daar waar in het verleden therapiepraktijken als paddenstoelen uit de grond rezen daar vallen ze nu met tientallen per week om omdat ze niet meer rond kunnen komen.

En waarom komen zij niet rond? Zelfde reden als dat de mensheid niet meer rondkomt: geld! Patiënten krijgen steeds minder voor hun verzekeringscenten. En je moet maar niet meer denken dat je nog, net als vroeger, zomaar naar een therapeut kan stappen: ”ej Tim, ik heb weleens wat pijn hier en daar, kun je eens kijken”. Dacht het niet. Bedoel, ik zou graag willen maar als we geen harde oorzaak vinden dan krijg je van meneer verzekeraar gewoon geen cent vergoed. Daar waar we vroeger therapie konden geven en nog wat konden onderzoeken daar is nu gewoon geen geld meer voor. En denk maar helemaal niet dat je nog een chronische indicatie krijgt voor onbeperkte therapie, hell no! Reuma? jammer dan, leer er maar mee leven. Ouderdom? nope, oefen maar met je mantelzorger. Hartproblemen? ook niet, geen geld voor. Lekker dan Nederland, lekker dan! Ik vertrek!

strip 18-03

Maar als jullie denken dat het de verzekeraar interesseert, echt geen ene snars. Die maatschappijen harken miljoenen binnen met het leveren van zorg. Vroeger tenminste want nu leveren ze niks en rijden de directeuren rond in de dikste auto’s die ze maar kunnen vinden. En dan het liefst nog 1 winter- en 1 zomerauto voor de variatie. Bloedzuigers! Vampieren van de samenleving. Leven jullie maar lekker door met jullie rijke zooi en laat de rest van het land maar in armoede en zorgloosheid vervallen. Top land dit! 😦 Het grootste probleem gaat zelfs nog komen. Daar waar de regering eist dat per 2015 de zorg en WMO zaken per verschillende gemeente op eigen initiatief geregeld worden. Dus geen overzichtelijke afspraken meer, geen snel proces meer en eigenlijk ook totaal niks meer want dit gaat gigantisch mislukken. Ze willen ouderen langer thuis laten wonen in hun eigen omgeving maar faciliteren op geen enkele manier iets om dit mogelijk te maken. ”Regel maar een mantelzorger”. Nou beste briljante geesten van de regering: veel ouderen hebben geen mantelzorg, zijn de laatste in hun generatie of hebben nooit kinderen gehad. De meesten hebben nog maar amper euro’s om een brood te kopen en dan wilt u dat ze zoiets regelen gaan? Nee ik weet dat jullie familie er warmpjes bij zit, dat jullie ouders geen geldzorgen hebben want anders waren jullie niet in de regering ingekocht met een flinke smak geld.

Laat het volgend jaar alsjeblieft gigantisch mislukken, alsjeblieft! Laat ouderen langer thuis wonen, laat ze omkomen in hun versloeberde appartementjes waar ze eenzaam en alleen op een nacht vallen waarna ze pas 3 dagen later gevonden worden. Laat het maar gebeuren want het gáát gebeuren daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Het hellevuur na het schrijven van dit stuk maar het zou me worst zijn want o o Den Haag, zo kan het niet langer. Verdien maar geld achter de rug van jullie ouderen om, maar weet dat ze dag in dag uit lijden door u.

Hoogachtend,
Voorheen met mensen en niet met een computer werkende therapeut:

Tim Theo Martin Nelson Hendriks (c) 2014

2 thoughts on “De ondergang van de zorg

    1. Ja vind ik ook, anders zou ik het niet schrijven 🙂 . Als het nederland naar de kloten gaat heb ik tenminste wel schrijfvoer. Voor de patiënten en medewerkers is het helaas allemaal vergane glorie die zorg in ons land.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s