Oude zool

Een steeds vaker voorkomend probleem in Nederland: Demente ouderen die door de straten van de stad zwerven zondat dat iemand er erg in heeft. Met de toenemende vergrijzing en de afname in zorg wordt deze groep steeds kwetsbaarder. Afname in zorg daarmee doel ik uiteraard weer eens op de bezuinigingen in thuiszorg en het niet functioneren van een systeem van mantelzorgers. Er bestaan steeds meer ouderen die hun eigen boontjes moeten doppen terwijl dit al gedurende lange tijd erg problematisch verloopt. Ze hebben vaak geen mantelzorg, de kinderen wonen heel ver weg of ze hebben simpelweg geen kinderen Γ³f contact met hun kinderen.

Bij onze lieve regering in Den Haag staat dit heikel punt niet hoog op hun agenda, want voor anderen zorgen dat is voor de regering natuurlijk veel te duur en overbodig. πŸ˜‰Β  Zelf hebben ze hun eigen opa’s en oma’s waarschijnlijk lekker warm en veilig ondergebracht voor tig euro’s per maand maar de rest van het land kan ondertussen kapot vallen! Onze ouderen zijn hun probleem niet en dus zien ze het alleen maar als de zoveelste kostenpost bij hun schatkistje met gouden eurotekens. Jammer want zo hoeft het niet te zijn. Gezien het feit dat het wel zo gaat, en dat we dus met zijn allen verantwoordelijk worden geacht voor onze ouderen, zie je steeds ingenieuzere systemen op de markt komen. Ik praat hier niet over de safe-hips, de alarmeringssystemen maar iets veel kleiners namelijk: GPS technologie.

Deze techniek (voor nerds: Global Positioning System) wordt al lange tijd gebruikt zoals bijvoorbeeld bij bergbeklimmers en andere avontuurlijke lieden. Tenminste ik vergelijk het altijd graag met dit soort avonturiers die met zware bepakking door de bossen trekken op zoek naar het ruige terrein. Zij kunnen dan via hun GPS apparaat veel gemakkelijker hun positie bepalen dan vroeger met de stand van de zon en kompas πŸ˜‰ Anyhow, deze techniek werd onlangs ook ondergebracht in schoenen, en dan specifieker in steunzolen!

aaaabbbb

In het voorbeeld van de oudere met dementie is het de bedoeling dat er een klein GPS apparaat in de zool van oma of opa wordt gedaan. Het bedrijf wat ik vond heette ”smart sole” en dat past weer lekker bij smartPHONE. En daar voel je hem al aankomen: via je smartphone of laptop kun je dan volgen waar de zool (en dus de oudere) zich bevindt. Dit gaat zelfs nog veel verder: je kunt zelfs instellen dat wanneer de oudere zich buiten een bepaalde regio treedt, je een alarmmelding krijgt op je telefoon πŸ˜‰ step2Aflsuitend nog wat gedachten van mijn kant: Je moet bij dit systeem er dan wel van uit gaan dat de zool opgeladen is en deze daadwerkelijk in de schoen zit πŸ˜‰ Stel je voor dat je zool wordt weggegooid en deze met het vuilnis wordt weggebracht naar de stort. Je zit dan op je schermpje te kijken en ziet dan ineens oma of opa met een snelheid van meer dan 50km per uur buiten de bebouwde kom racen. Of stel je voor dat je een relatie hebt en je toch twijfelt over de trouw van iemand. Je kan dan lekker de GPS-chip in de schoen van je partner leggen en kijken waar hij of zij uithangt. Goed nieuws voor alle stalkerige malloten dus πŸ˜›

Fijne zondag allemaal!

Tim Theo Martin Nelson Hendriks (c) 2015

Advertisements

2 thoughts on “Oude zool

  1. Ja Tim, voor de (R)overheid zijn wij de onrendabelen geworden en dat moet dus niet/s meer kosten. Maar jouw idee van die zool lijkt een echte eyeopener voor de ouderen. Nu nog aan de man brengen….

    1. Haha, het is niet mijn idee hoor πŸ˜‰ Maar is echt al op de markt sinds kort voor zover ik weet. De roverheid int alleen nog maar en haalt dit overal. Gaat letterlijk over lijken. Take care Rudy πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s