Uitweg

Gebaseerd op dit nieuwsartikel van afgelopen vrijdag 19-02-2016:
http://www.1limburg.nl/dode-man-op-straat-heerlen-na-zelfdoding

aaaa

Afgelopen vrijdag is er een man/jongen van, naar het schijnt onze leeftijd, van de parkeergarage gesprongen.
Ik zeg dé parkeergarage gezien deze én de hoogste van de stad is, en omdat deze recht tegenover de flat waar ik woon is. Nu gebeurde het voorval omstreeks 11.00u en op dat moment was ik natuurlijk aan het werk dus heb er niets van mee gekregen. Het gekke, en het enge is, dat je de laatste tijd niets anders meer hoort dan zelfdodingen of zelfmoord(pogingen).

Wat tevens schrikbarend is hoeveel, met name jongeren, kampen met psychische problematieken. Zien ze geen uitweg meer? Hebben ze verkeerde keuzes gemaakt? Wilden ze oprecht dood? Een vraag die vaak onbeantwoord blijft in dergelijke situaties. Op dit moment ken ik zelf een aantal mensen in mijn omgeving die alles behalve vrolijk zijn. En dan bedoel ik niet: een beetje negatief gestemd. Nee dan bedoel ik echt die mensen met krassen op lichaamsdelen, continu sombere stemming en wat niet meer. Ik durf te wedden dat veel van mijn lezers een aantal mensen kennen die in deze omschrijving passen. Het moeilijke is vaak dat wij hen niet kunnen helpen. Veel van hen zijn alleen maar gebaat bij specialistische hulp, iets wat wij met de beste bedoelingen van de wereld niet kunnen bieden voor deze groep.

Maar hoe ontstaat dit beeld dan? Gezien ik maar beperkte kennis heb over dit onderwerp en het alleen maar vanaf de zijlijn heb meegemaakt bij sommige mensen heb ik hier geen eenduidig antwoord op. Vaak zie ik zelf dat een zelfmoord of poging daartoe ontstaat bij het in hun beleving ontbreken van elke andere oplossing. Ik hoef jullie er niet aan te herinneren dat, ik meen vorig jaar, nog een persoon van de opleiding fysiotherapie ervoor koos (?) om voor een trein te springen. Deze jongen stond er om bekend een relatie te hebben, de opleiding te volgen en ogenschijnlijk een normaal leven te leiden. Nu weet je natuurlijk nooit wat er in iemand omgaat, ik bedoel, iedereen kan zich voordoen alsof alles goed gaat. Je weet nooit 100% zeker wat achter iemand’s woorden, emoties of acties schuilgaat.

Hoe mooi zou het zijn als we bij iedereen wisten wanneer het de verkeerde kant op gaat. Zouden we dan op tijd kunnen ingrijpen? Zouden we hen dan écht kunnen helpen? Zou het percentage zelfmoorden dan dalen? Het enige wat ik kan bedenken is dat we met z’n allen goed opletten om de mensen om ons heen. De mensen die ons dierbaar zijn. Dat we hen ook oprecht laten weten en laten voelen hoe dierbaar ze ons zijn. En wanneer dingen de verkeerde kant op dreigen te gaan: wacht dan niet af en schakel professionele hulp in!

Tim Theo Martin Nelson Hendriks (2016)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s