Focus en mentale fitheid

We hebben allemaal weleens de uitspraak ”Ik was niet helemaal gefocust” gedaan. Nee? Wellicht klinkt de volgende zin dan wat bekender in de oren: ”Ik was niet helemaal op aan’t letten.” Stel je nu eens voor dat je dergelijke uitspraak nog nooit gebruikt hebt? Iets wat waarschijnlijk vrijwel onmogelijk is. Maar stel dat het zo is, stel je voor dat je geen momenten van ongewenste afleiding kent, dat je ongelimiteerd focus kunt houden. Stel je voor dat ik je hier ga vertellen dat zoiets echt bestaat.

Natuurlijk ben ik het met jullie eens dat ongelimiteerde focus en concentratie wellicht niet meer van deze wereld is. Zeker met de komst van de smartphone verslaving, die de jongeren gereduceerd heeft tot hersenloze zombies die een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Zij die whatsappend op de fiets gemiddeld 2 auto’s per dag een ongeluk laten veroorzaken. In deze wereld is een kleine mate van focus en zelfdiscipline al een ware zoektocht. Maar ik heb deze weg gevonden. Door mezelf een hoge mate van zelfdiscipline op te leggen, door mezelf hoge doelen te stellen en vooral door mezelf te blijven prikkelen. Ik neem mijn leven niet voor lief en kijk eerst eens of ik de volgende dag überhaupt wel wakker word om mijn leven te vervolgen. Zo is iedere dag eigenlijk weer een nieuw hoofstuk, een nieuw onderdeel, van mijn levensverhaal. Hoe lang of hoe kort dit dan ook gaat worden.

Dat ik mezelf hoge doelen stel, mezelf prikkel om boven mezelf uit te stijgen dat moge duidelijk zijn. Dat ik altijd open praat over mijn bezigheden is inmiddels ook wereldwijd bekend. Maar vandaag wilde ik meer ingaan op het onderwerp focus en mentale fitheid. Met mentale fitheid bedoel ik bijvoorbeeld het opnemen van informatie, het observeren van je omgeving, het fitte gevoel van uitgeslapen zijn en dergelijke. Die gewaarwording dat je hersenen die dag tegen een stootje kunnen. In principe alles waarbij je merkt mentaal in staat te zijn om goede keuzes te maken. Plus het feit om tegen een mentaal stootje te kunnen wanneer iets niet zoals gewenst verloopt, de momenten waarop je een beetje tegenwind kan verwachten.

Met het woord focus doel ik meer op het vermogen om je te concentreren op 1 bepaald doel of punt. Een ondoordringbare stroom van informatie waarbij je door externe zaken niet afgeleid raakt. Het vasthouden van een bepaalde gedachte valt hier ook onder. En last but not least omschrijf ik dat moment dat alles samen valt. Dat moment dat die perfecte puzzel, waarin alle stukjes passen, logisch is. Dat ultieme moment van topprestatie: het je ”in the zone” bevinden. Mijn lievelingswereld om in te verblijven en helaas niet onbeperkt toegankelijk. Als je eenmaal ”in the zone” bent wil je er nooit meer uit. Gelukkig zijn er manieren om je in een mindset te brengen die je zo vaak mogelijk terug laat keren naar die zone. Hieronder zal ik beschrijven hoe ik me voorbereid op grote wedstrijden in de schietsport of in de wereld van het toernooipoker.

flowchart

Mentale fitheid
Er is niets belangrijker dan goed uitgeslapen voor de dag komen. Je maakt betere beslissingen, houdt aandachtsspannes langer vol en barst van de energie. Bij gebrek aan slaap zie je je denkvermogen kelderen als een bouwkraan in Alphen aan de Rijn. Tevens bewezen is het effect van een actieve levensstijl, dus voldoende fysieke beweging door de dag heen. Dit omschrijft niet het van je bureaustoel naar de koffie automaat lopen en weer terug. Nee. Dit omvat het intensief bewegen als langdurig wandelen of naar de sportschool gaan. Zodoende bouw je mentaal een reserve op, je kunt tegen een mentaal stootje en hebt een streepje voor tijdens stressituaties. Dat ik mezelf vaak in stressituaties breng vind ik alleen maar mooi. Toernooipoker of een belangrijke wedstrijd met schieten zijn voor mij de kicks en highs in mijn hobby’s. In beide hobby’s maak ik vaak lange dagen met tal van voorbereiding. Zonder een solide voorbereiding en zonder uitgerust te zijn zul je al snel de fout in gaan. Enerzijds strategisch, anderzijds mentaal. Een denkfout in beide hobbywerelden is fataal. ”Ow, het laatste schot en dan zit de wedstrijd er op” heb ik al eens gedacht en *BENG* ik schoot een gat in de 5 in plaats van een 8 of 9 waar mijn gemiddelde hoort te liggen. Eigen schuld dus.

Focus
Focus is een waard wat ik graag en veelvuldig gebruik. Verrek, ik heb zelfs een album uitgebracht met de titel ”focus” toen ik nog wat fanatieker gitaar speelde. Ik bedoel maar. Zoals ik net schreef over mentale fitheid ben ik van mening dat deze 2 componenten hand in hand gaan. Wanneer je goed uitgerust bent, je geest fit is en je helder na kunt denken zal dit je focus alleen maar ten goede komen. Ik noem hier in de toernooiwereld vaak focus het vermogen om je op pietluttige kleine zaken te concentreren die je een ”edge” / een voordeel geven op de oppositie. Het is gebleken dat zij die het meeste opletten op 1 taak, zich hier volledig mee obsederen als het ware, doorstoten naar de beste prestaties. Emotie is hierop ook van grote invloed. Wanneer je mentaal vermoeid bent, gestresst bent of misschien wel geïrriteerd bent heeft datgene meteen een negatieve impact op je prestaties.

Onderzoek binnen de neurowetenschappen wijst uit dat onze hersenen op 3 niveaus functioneren. Archi – Paleo en Neo niveau. Archi omvat alleen maar de onbewuste handelingen en reflexmatige toestanden zoals ademhaling of pijnreflex. Goddank dat we niet hoeven na te denken over iedere ademteug. Daarboven zit het paleo niveau. In dit deel zitten meer de emotionele verbindingen in onze hersenen. Het hoogste niveau, Neo, wijst op het gebied dat actief wordt bij bewust cognitief nadenken. Moeilijke taken, doelbewuste zaken, handelen, het zit allemaal hier. Wat is nu het toffe (vind ik dan): Wanneer je overspoelt wordt door emoties in je ”paleo-gebied” heeft dit een remmend en zelfs overspoelend effect op je ”neo-gebied”. Met andere woorden je emoties ruïneren je mogelijkheden tot cognitief functioneren , tot helder nadenken! Denk zelf maar eens aan momenten dat je overspoelt werd door woede en ineens handelingen deed die je niet wilde doen (wellicht smeet je een bord naar het hoofd van je partner ofzo, i don’t know). Dit soort momenten dus. Hoe meer we de emoties ”the upperhand” geven hoe meer we lijden in ons helder nadenken! Be warned.

The zone
Wanneer optimale focus en mentale gesteldheid/fitheid samenvallen heb je de kans om ”in the zone” te gaan functioneren. Alles is logisch, je maakt de perfecte beslissingen, of zoals in de schietsport, je weet perfect je doel te treffen. Het lijkt bijna magisch. Je mikt je pistool op je doel en alsof het in een trance is vallen je ademhaling, houding en schot perfect synchroon met elkaar en ja hoor: je schiet de 10! Ik heb het gelukkig vaak genoeg mee gemaakt om te weten dat het bestaat. Ook in toernooipoker zie je veelal bij getrainde spelers ”the zone” ontstaan. Ze weten waar ze staan in een pokerhand. Ze weten hoe te handelen, het perfecte getal te kiezen om in te zetten, ze ”voelen aan” dat ze een bepaalde zet moeten maken. We spreken dan wel eens over ”feel players” maar naar mijn mening zijn dit resultaten van geoefende spelers die vaker in ”the zone” komen dan jij of ik. Ook in het werkveld kan het zijn dat alles van een leien dakje loopt. Niets gaat ”fout” de dag gaat snel voorbij, je maakt geen overhaaste beslissingen en je stuurt op cruise control richting vijf uur. Het bestaat en beter nog, het is trainbaar.

the-zone

Dit is wellicht een erg lange column geworden maar uiteraard hebben jullie ook weinig van mijn columns voorbij zien komen buiten de zaken binnen pokerland uiteraard. Het was weer eens leuk om een bepaald onderwerp waarin ik me interesseer zwart op wit uit te typen en op deze website te plaatsen. Als ik zeg dat ”the zone” trainbaar is, en iedereen met een goede mindset/oefening/ervaring en levenshouding dit kan bereiken dan meen ik dat. Wat helpt is veel over dit soort onderwerpen te lezen, nu is mindset wellicht een beetje een hype aan het worden in Nederland maar ik denk wel dat het een goede ontwikkeling is.

Wees je bewust van hoe je denkt en hoe je jouw gedachten kunt ordenen, sturen en verbeteren en wie weet zien we ons in ”the zone”. 😉

Happy days all!

Tim Theo Martin Nelson Hendriks (c) 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s