Van suite naar blubber

20160721_162853(0)

Dit weekend bezochten 220.000 mensen de volledig uitverkochte 20ste editie van de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. In 2015 waren dit er 197.450; dit betekent opnieuw een bezoekersrecord! Ook dit jaar blijkt de unieke formule van muziek, motorsport, theater, stunts en ander spektakel een succes. Zowel de camping, zaterdag als de zondag waren ruim van te voren uitverkocht. De dagkaarten van de vrijdag verkochten aan de dagkassa uit. Dat is opmerkelijk, want op papier heeft het festival alles tegen. Gelegen in een krimpregio in een ruraal gebied van Nederland en aangestuurd door een 67-jarige laagopgeleide voormalige interieurverzorgster met licht overgewicht haalt het festival alle mainstreamfestivals rechts in. “Niets is onmogelijk in de Achterhoek!”, aldus een strijdlustige festivaldirectrice Tante Rikie

Zoals jullie weten zitten (of liggen) mijn vader en ik traditiegetrouw ieder jaar weer op de zwarte cross. Ja ja ik weet het, de afgelopen 2 edities zijn we misgelopen omdat mijn vader in 2014 een week voor het festival 3 gebroken en gekneuse ribben opliep en in 2015 zo nodig een nieuwe knieprothese moest. 😉 Na al die jaren de kas van zijn CZ zorgverzekering te hebben gespekt werd het hoog tijd om eens wat geld uit die kassa te trekken, danwel in de vorm van een 4D-geprint kniemodel. Hallelujah.

20160721_214434

Tim en Lei zouden zichzelf niet zijn als ze er niet voor zorgden dat hun tentje(s) goed vindbaar waren in het holst van de nacht. Helaas bleek bij de verhuizing van ondergetekende fysiotherapeut dat de Limburgse vlag met diens verhuizing zoek is geraakt. (Of wellicht cadeau gegeven is aan onze zuiderburen die wél naar het EK mochten.) Hoe dan ook, een vervangend model à la piratenvlag deed prima dienst:
20160721_151721

Daar waarbij ik een week voor aanvang van de zwarte cross nog verbleef in een riante suite werd nu het kingsize bed vervangen door een luchtbedje en de 2 regendouches door een soort ”dixie washok” op het campingterrein van het festival.

20160714_17360720160714_17361520160714_173630

Nu we het toch over regen hebben, de vrijdagochtend werd ik zowat uit mijn tent gespoeld omdat mijn 20 euro ”in-1-keer-op-zet-tentje” niet waterdicht bleek te zijn. Verre van, mijn luchtbed veranderde in een waterbed en we waren genoodzaakt om diezelfde middag nog de tent en materieel te drogen te leggen. Nee, dan mis je inderdaad wel je suite van een aantal dagen ervoor…. Het leven is zwaar soms, heel zwaar. Maar ik besef me ook dat ik van geluk mag spreken dat ik enerzijds soms een luxe leventje kan leiden maar aan de andere kant ook nuchter genoeg blijf om in een 20 euro tentje te slapen op een luchtbed. Zie hier de verwende pokerspeler versus de fervente festivalganger, volgens mij heb ik echt een gespleten persoonlijkheid of zo 😉

Na de regenbui was er overigens niet veel veranderd aan de sfeer op het festivalterrein. De gekke achterhoekers en ander feestgespuis vond die modder helemaal niet erg. Deze foto is misschien wat mindere reclame voor de ABN Amro maar het bewijst wel dat hun festival pinautomaat nog prima dienst deed, zelfs toen deze bedekt was met een laag modder groot genoeg om het gat in de ozonlaag te dichten. Dus ABN Amro, bedank mij maar voor deze gratis reclame, ik zie mijn daling in maandlasten graag tegemoet komen 😉

20160723_091302 20160723_091421

Door de modder, gladheid, en wellicht beschonken toestand van een bestuurder van de SRV wagen (wagentje dat boodschappen aan de tent leverde), kwam bovengenoemde wagen in de beek terecht. De Achterhoek zou de Achterhoek niet zijn als ze niet al meteen een graafmachine klaar hadden staan om het arme wagentje uit zijn benarde positie te redden. De bestuurder hield trouwens van entertainment en was niet te beroerd om niet alleen als chauffeur te dienen maar ook als DJ en omroeper. Met zijn zin: ”Heb je geen zin om naar die klote supermarkt te lopen? dan komen wij de spullen wel gewoon bij u aan de tent brengen.” . En zo gebeurde het. Bedankt voor het puddingbroodje by the way 😉 Met de supermarkt werd overigens een van de vele supermarkten op het campingterrein bedoeld. Festivalgangers kochten daar broodjes, condooms, zonnebrand, condooms, de morning-after-pil, condooms en condooms. Zoals jullie lezen, aan alles is gedacht! Pinkpop, Lowlands, eat your heart out, een dikke fuck you naar jullie mainstream facisten, de Zwarte Cross is here to stay!!!

20160723_090517

Maar genoeg over modder, het festival staat vooral bekend om zijn scala aan artiesten. Enerzijds stoere motorcrossers en stuntmannen, anderzijds muziekmakende idolen en theatergroepen. Kortom voor ieder wat wils. Pa en ik hebben talloze uren doorgebracht voor de muziekpodiums maar zijn ook zeker een ruime tijd in de theaterweide te vinden geweest. Hier woonden we zelfs een lezing bij van een man die door rebellen ontvoerd was tijdens zijn werk voor Artsen zonder grenzen (zeer indrukwekkend!) Ook zagen we een combinatie van muziek, cabaret en dans. We bezochten zelfs 2x een kerkdienst in de zogenaamde ”Gospel Church”, wie kent het niet!
Genoeg te beleven dus, en ook het eten en drinken was zoals eerdere jaren prima verzorgd. Zie hier ons standaard uitsmijter ontbijt en lekkernijen kraam:

20160722_083009 20160721_194804

Ook ben ik fan geworden van de vis van ”kreeft en co” met de meest coole afbeelding van een kreeft die ik ooit heb gezien. Oordeel zelf. Hij rijdt auto, bakt kreeft(!) en heeft de meest brede glimlach die ik een kreeft ooit zag trekken:

kreef_en_co

Verder genoten we van muziek van onder andere ”The Wombats” , ”Kensington” , en voor mij de meest geslaagde act ”Typhoon”. Zoals zij optraden, dat was ongekend! Echter na enkele overnachtingen in mijn 1 sterren tentje was het tijd om weer in te pakken en huiswaarts te keren. Ik had nooit gedacht dat ik mijn tentje weer gemakkelijk op wist te bergen in het veel te kleine tasje maar wonder boven wonder was dat precies wat er gebeurde. Zo is het tentje klaar en ingepakt voor ons volgende avontuur. Zwarte cross 2017, here we come!!! (Voorverkoop start in November 2016, just so you know) 🙂

Voor de liefhebbers hieronder nog een aantal videobeelden die ik tijdens de Zwarte cross 2016 maakte:

Lang leve de apartigheid!!! VAMOS!

(c) 2016 Tim Theo Martin Nelson Hendriks

Follow me @:
>>> Skype: tim.hendriksfysio
>>> Twitter: http://twitter.com/FysioTimPoker
>>> Youtube: http://www.youtube.com/c/timhendriksgitaar
>>> WordPress: https://fysiotim.wordpress.com/

Update:
Omroep Gelderland maakte ook nog veel toffe beelden:


_________________________________________________

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s